Lama Gangchen International Global Peace Foundation NgalSo Ganden Nyengyu Lineage

ཉིན་མོ་བདེ་ལེགས་མཚན་བདེ་ལེགས། །ཉི་མའི་གུང་ཡང་བདེ་ལེགས་ཤིང་། །ཉིན་མཚན་རྟག་ཏུ་བདེ་ལེགས་པའི། །དཀོན་མཆོག་གསུམ་གྱིས་བྱིན་གྱི་རློབས། །དཀོན་མཆོག་གསུམ་གྱིས་དངོས་གྲུབ་སྩོལ། །དཀོན་མཆོག་གསུམ་གྱིས་བཀྲ་ཤིས་ཤོག །


Bij zonsopgang en zonsondergang, bij nacht en middag, mogen de drie juwelen ons hun zegeningen schenken. Mogen zij ons helpen alle realisaties te verwerven en het pad van ons leven besproeien met variërende tekens van voorspoed.

Algemeen

De LGIGPF is het Nederlandse onderdeel van de Lama Gangchen World Peace Foundation (LGWPF). De LGWPF is aangesloten bij de Verenigde Naties VN met een Economische en Sociale Raad (ECOSOC) status. De LGIGPF organiseert jaarlijks drie workshop-meditatie-weekenden en participeert in diverse humanitaire projecten, zoals Help in Action (HIA). Het HIA project is gestart in 1996 om de door armoede getroffen dorpen in het Himalaya gebied te helpen. 

Lama Gangchen Tulku Rinpoche is een Tibetaanse Lama Healer, geboren in west Tibet in 1941. Hij is de houder van een zeer oude en ononderbroken overleveringslijn van Lama Healers en Tantrische meesters, die dateert uit de tijd van Boeddha Shakyamuni. Z.H. Kyabje Trijang Rinpoche, de junior leraar van Z.H. de veertiende Dalai Lama, is de voornaamste Guru van Lama Gangchen Rinpoche evenals Z.H. Kyabje Zong Rinpoche. Lama Gangchen en zijn voornaamste leerlingen Lama Michel Rinpoche en Lama Caroline zijn tezamen de Ngalso Self-Healing Leraren – de Gelug Ganden Nyengyu Lineage. Zij bezoeken Nederland elk jaar meerdere keren. Er zijn tevens meer dan 100 educatieve centra voor innerlijke- en wereldvrede en NgalSo studiegroepen over de gehele wereld. Het hoofdverblijf is Albagnano Healing Meditation Centre, AHMC in Italië.

Meditatiecentrum

In het Mani Bhadra Wensvervullend Meditatiecentrum wordt de gelegenheid geboden om kennis te maken met een unieke en praktische NgalSo Westers Boeddhistische meditatie methoden en te beoefenen volgens de overdrachtslijn van T.Y.S. Lama Gangchen Rinpoche. De methoden zijn goed toepasbaar in het dagelijks leven en passend in onze huidige westerse samenleving.

“Het is een diepgaande wens en mijn hoop dat het mensen in staat stelt om zich te ontwikkelen en met geweldloze energieën te verbinden, ten einde innerlijke rust en vrede te ontwikkelen. Dit is de meest solide basis voor wereldvrede.”
T.Y.S. Lama Gangchen Rinpoche, februari 1993

Beoefeningen

Sinds 19 oktober 2016 wordt in het Mani Bhadra Wensvervullend Meditatiecentrum de gelegenheid geboden om kennis te maken met unieke en praktische NgalSo Westers Boeddhistische meditatiemethoden en samen te beoefenen volgens de overdrachtslijn van T.Y.S. Lama Gangchen Rinpoche.
Vaste meditatie momenten vinden plaats op de woensdagavond en zondag. Wanneer een meditatie moment niet door kan gaan i.v.m. vakanties en dergelijke, dan wordt dit ten minste 1 week van te voren hieronder kenbaar gemaakt.

Karma Yoga Voorjaarsschoonmaak MBWMC Zondag 24 maart 2019

“As it is in the outer world, so it is in the inner world.” - T.Y.S. Lama Gangchen

Karma Yoga beoefenen is een efficiënte methode om verdiensten te verzamelen en (innerlijke) obstakels op te lossen. Zondag 24 maart bieden we de gelegenheid om gezamenlijk Karma Yoga te beoefenen in het MBWMC, middels een schoonmaakbeurt van de gompa.

Tijden zondag 24 maart 2019
10.30u – 12.30u: Guru Puja
12.30u – 13.30u: Lunch, zelf meebrengen
13.30u – 16.00u: Karma Yoga – Voorjaarsschoonmaak*

*de reguliere Self-Healing beoefening transformeert deze middag in een Karma Yoga beoefening. Welkom!

Let op!

In het weekend van 30 en 31 maart 2019, zullen de reguliere activiteiten in het MBWMC plaatsmaken voor de jaarlijkse LGIGPF-Workshop van Lama Michel Rinpoche. Allen van harte welkom om deel te nemen aan (een deel van) de Workshop!

Woensdagavond - Self-Healing II

Wat: Geleide meditatie
Tijd: 20.00 - 21.15 uur
Begeleiding: Loes Thijssen of Anouk de Best*
Donatie: Volgens traditioneel Boeddhistisch gebruik.

Zondagmorgen - Guru Puja

Wat: Offergave ceremonie
Tijd: 10.30 - 12.30 uur
Voorzang: Loes Thijssen of Anouk de Best*
Donatie: Volgens traditioneel Boeddhistisch gebruik.

Zondagmiddag - Self-Healing II (even weken) Self-Healing voor het Milieu (oneven weken)

Wat: Geleide meditatie
Tijd: 14.00 - 15.00 uur
Voorzang: Loes Thijssen of Anouk de Best*
Donatie: Volgens traditioneel Boeddhistisch gebruik.

*Beiden zijn studenten van Lama Gangchen Rinpoche

Vooraf aanmelden hoeft niet, iedereen is van harte welkom aan de Vesting 14, 7722 GA, te Dalfsen!

Self-Healing

NgalSo Tantrische Self Healing is een eigentijdse samenvatting van de Sutra, Mahayana en Tantra leerstellingen van Boeddha Shakyamuni, speciaal samengesteld voor Westerlingen in een zeer compacte vorm (NgalSo Westers Boeddhisme). Lama Gangchen ontwikkelde deze meditatie tijdens zijn bezoeken aan, en geïnspireerd door, de Borobudur Stupa Mandala op Central Java, Indonesië. Lama Gangchen bezoekt jaarlijks, sinds 1987, de Borobudur met een internationale groep van meer dan 200 pelgrims, afkomstig uit meer dan 20 landen, van over de hele wereld. Voor wat betreft de Sutra’s worden de Lalitavistara leerstellingen, die op panelen op het eerste niveau van de Borobudur zichtbaar zijn, gevolgd en onderwezen. Het Mahayana onderricht, is voornamelijk gebaseerd op het pad van de Bodhisattva. Wat betreft Tantra worden Guyasamaya, Yamantaka, Chakrasambhara, Vajrayogini en Kalachakra beoefend.

In de NgalSo Tantrische Self Healing methoden, verwijst ‘Ngal’ naar alle problemen, stress en vervuiling, terwijl ‘So’ verwijst naar oplossingen die ons doen ontspannen, herstellen, healen en onze levensenergie zuiveren en doen toenemen. NgalSo Tantrische Self-Healing bevat een scala aan oefeningen om ademhaling, ontspanning, mededogen, mindfulness en aandachtigheid te trainen, door middel van beweging (yoga), gebaren (mudra), uitspreken van woorden of zinnen (mantra), visualisatie, geluid, kleur en symbolen. Tijdens het uitademen stellen we ons voor dat alle stress, negativiteit en ziekte ons lichaam verlaat in de vorm van donkere rook en vuil. Tijdens het inademen stellen we ons voor dat we de zuivere healing-energie van de vijf elementen in de meest zuivere vorm, die verbonden is aan onze hoogste bewustzijnsstaat, in ons opnemen.

Guru Puja

Een Guru Puja is een offergaven ceremonie aan de spirituele leraren. De beoefening bestaat uit offergaven aanbieden, gebeden doen voor de spirituele meesters en het ontvangen van zegeningen en inspiratie. Onze spirituele meesters beschouwen we als de belichaming van de Drie Juwelen (Boeddha, Dharma en Sangha) en worden gevisualiseerd in de vorm van b.v. Lama Tsong Khapa, omringd door de gehele verdienste veld of de overdracht-lijn Boeddha's en Lama's. Daarmee worden tevens de geloften en beloften die mogelijk niet zijn nagekomen hersteld door middel van de feestelijke 'tsog' offergaven.

Puja betekent letterlijk 'te behagen', aldus betekent Guru Puja 'het behagen van de Guru's, de spirituele Meesters'. We wensen hen te behagen omdat zij helpen bij het ontwikkelen van ons innerlijk potentieel tot aan de verlichting. Zonder bekwame begeleiding zijn we niet in staat om de verlichting te verwerven. In die zin, zijn gekwalificeerde zij/spirituele meesters belangrijker dan iemand anders. Guru Puja - het behagen van de spirituele leraren is derhalve in ons eigen voordeel en niet dat van hen. In deze beoefening, verenigen we het Bewust-zijn van de spirituele meesters met onze bewustzijnsstaat om inspiratie te verkrijgen en de realisaties van het pad naar verlichting.

© 2019 - Lama Gangchen International Global Peace Foundation