LGIGPF logo Lama Gangchen International Global Peace Foundation NgalSo Ganden Nyengyu Lineage
Lama Michel Rinpoche (geboren in 1981 in São Paulo, Brazilië) - Losang Nyendrag Jangchub Chopel - བློ་བཟང་རྙེན་གྲགས་བྱང་ཆུབ་ཆོས་འཕེལ།, ‘Een illustere geest die de Dharma van verlichting verspreidt’, is de spirituele zoon van T.Y.S. Lama Gangchen Tulku Rinpoche en de houder van de Tibetaans boeddhistische overdrachtslijn NgalSo Ganden Nyengyu. Hij is verantwoordelijk voor en spiritueel leider van tientallen NgalSo-centra over de hele wereld, en diverse stichtingen waaronder Help in Action, opgericht door Lama Gangchen Tulku Rinpoche gedurende de bijna veertig jaar die Hij in het Westen doorbracht. Lama Michel is tevens vertegenwoordiger van de Lama Gangchen World Peace Foundation bij de Verenigde Naties (VN-ngo-ECOSOC).

Lama Michel werd geboren in een Joods-Christelijk gezin dat, na de eerste ontmoeting met Lama Gangchen Rinpoche, zich nooit meer van Hem verwijderde, actief deelnam aan Zijn levensprojecten en een diepe band met Hem toonde.

Bel Cesar, de moeder van Lama Michel, is psychotherapeut en schrijver. Zijn vader, Daniel Calmanowitz, is ingenieur en een boeddhistische monnik. Hij is directeur van de stichting “Lama Gangchen para a Cultura de Paz”. De zus van Lama Michel, Fernanda Lenz Cesar, is fotograaf en documentairemaker.

Op vijfjarige leeftijd ontmoette Lama Michel zijn root-guru, T.Y.S. Lama Gangchen Tulku Rinpoche, die door zijn moeder in Brazilië was uitgenodigd, en al bij die gelegenheid nam hij toevlucht bij Hem en ontving de naam Jangchub Choephel, བྱང་ཆུབ་ཆོས་འཕེལ །. Lama Michel beschrijft zijn eerste ontmoeting met Lama Gangchen als een soort verliefdheid: “Ik wilde geen afscheid van Hem nemen en ik sliep de eerste dag zelfs in Zijn kamer.”

Lama Michel werd erkend op de leeftijd van acht als een tulku – de reïncarnatie van een boeddhistische meester – door gerenommeerde meesters zoals Lama Gangchen Tulku Rinpoche, Lama Zopa Rinpoche, Kachen Losang Zopa Rinpoche (abt van het Tashi Lhunpo-klooster in India), Lama Gosog Rinpoche (abt van het Sera Me-klooster in India) en Geshe Yeshe Wangchuk Rinpoche. Op twaalfjarige leeftijd besteeg hij de troon en werd publiekelijk erkend.
In gezelschap en onder leiding van Lama Gangchen heeft hij samen met zijn ouders en volgelingen van over de hele wereld bedevaarten gemaakt naar de belangrijkste heilige plaatsen in India, Nepal en de belangrijkste kloosters van de Gelugpa-traditie in Tibet.

Van jongs af aan toonde hij grote vaardigheid als spreker, toewijding aan de Guru en een natuurlijke vertrouwdheid met de grondslagen en diepgaande concepten van de boeddhistische filosofie. Aangemoedigd door zijn leraar begon hij al vroeg deel te nemen aan lezingen en openbare evenementen tijdens zijn reizen, waarbij hij onderricht gaf.

In 1993 ging hij voor het eerst naar de Borobudur Stupa-Mandala in Indonesië en in hetzelfde jaar ontving hij zijn eerste geloften en de naam Losang Nyendrag བློ་བཟང་རྙེན་གྲགས། van eerwaarde Kyabje Dragon Rinpoche in het Samtenlin-klooster in Nepal. Hij ontving tevens de eerste Anuttarayoga Tantra initiatie van Gelek Rinpoche, namelijk de Yamantaka Vajrabhairava initiatie.

Op twaalfjarige leeftijd besloot Lama Michel, na een periode van reflectie op het leven en de te kiezen weg, het voorbeeld en de inspiratie van zijn Meester te volgen. Hij nam de beslissing om het klooster te betreden (de Sera Me klooster universiteit, opgericht in 1419 door een leerling van Je Tsongkhapa) om traditionele monastieke studies te volgen. In hetzelfde jaar ontving hij het commentaar op de Guru Puja en de Lam-Rim van Z.H. de 14e Dalai Lama in Dharamsala, India.

Zijn troonsbestijging en zijn erkenning als de reïncarnatie van Drubchok Gyalwa Samdrub, een groot yogi en filosofieleraar van het Tibetaanse klooster van Gangchen Chöpel Ling, vond plaats in de kloosters van Sera Me, Tashi Lhunpo en Kailashpura, in Zuid-India. In diezelfde kloosters volgde Lama Michel de traditionele filosofische studies voor de tulku’s van de Tibetaanse boeddhistische Gelugpa traditie, onder de spirituele leiding van drie van de meest vermaarde hedendaagse meesters: Eerwaarde Kachen Losang Zopa Rinpoche (abt van het klooster van Tashi Lhunpo), eerwaarde Geshe Thubten Rinchen (hoofdleraar filosofie van het Sera Me-klooster) en eerwaarde Geshe Thrinley Thobgyal (abt van het Gyume-klooster). Hij verbleef onder de hoede van Geshe Tenzin Wangdak – “Gen Lhagpa-la.”
Tijdens de jaarlijkse vakanties herenigde Lama Michel zich met zijn Guru en reisde met Hem over de wereld, waarbij hij zijn leraarschap, toewijding en vooruitgang in filosofische studies verder demonstreerde.

In 1994, een jaar nadat hij het klooster was binnengegaan, ging hij naar Brazilië en werd daar voor het eerst als Lama verwelkomd toen hij les gaf in het Centro de Dharma da Paz- Shi De Tchö Tsog.

In 1999 ontving hij onderricht over het creëren van ceremoniële en artistieke mandala’s en stoepa’s, en over de belangrijkste ceremonies zoals Rabne Chenmo – een grote zegeningsceremonie – aan het tantrische college van het Tibtaanse Gyume-klooster. Hij kreeg tevens les over yangchok སྦྱངས་ཆོག ། – de voornaamste beoefening van begeleiding in de bardo – door meester Gen Chime Dorje.

In 2006 voltooide hij op 24-jarige leeftijd de twaalfjarige studie waarin hij grammatica, dialectiek en filosofie – de basis van de boeddhistische psychologie – verkende. Hij verdiepte zich in logica, de stadia van het pad, de drie voertuigen van de boeddhistische beoefening, de vier stromingen en de zeventig onderwerpen van de Abhisamayalamkara-teksten. Hij ontving transmissies, commentaren en training in Lam-Rim, Lo-Jong, Guru Puja, Guru Yoga en Vajrayana meditatie-beoefeningen zoals Vajrabairava Yamantaka en Tara Chittamani. Bovendien voltooide hij in dezelfde periode meditatie-retraites van Yamantaka en Tara Chittamani.

Na deze studieperiode besloot Lama Michel om in Italië te gaan wonen bij het Albagnano Healing Meditation Centre om zich in dienst te stellen van zijn Guru Lama Gangchen Tulku Rinpoche. Hij zette zijn opleiding gedurende tien jaar voort, met jaarlijkse bezoeken aan Tibet, onder leiding van eerwaarde Kachen Losang Phuntsog Rinpoche, abt van het Tashi Lhunpo-klooster in Tibet. Van deze laatste ontving hij een uitgebreid curriculum aan leringen, transmissies, commentaren en instructies over filosofie, tantra, geneeskunde en astrologie, waarmee hij zijn opleiding in de boeddhistische filosofie, meditatie, Lam Rim, Lo Jong en Vajrayana voltooide.

In 2009 voltooide hij zijn studie Tibetaanse astrologie met het vervaardigen van de eerste astrologische almanak – The Gangchen Chophel Tibetan Calendar, met een berekening van 111 jaar: van het aarde-osjaar van 2009 tot het metaal-draakjaar van 2120 – dat hij gepubliceerd en geschonken heeft aan het Instituut voor Astrologie en Tibetaanse Geneeskunde van Lhasa en aan de belangrijkste meesters en kloosters van de overdrachtslijn. Tegenwoordig is dit de standaardkalender voor de astrologische berekeningen van het Tashi Lhunpo-klooster in Tibet.

Sinds zijn vestiging in Italië heeft Lama Michel veel enthousiasme getoond in het delen van zijn kennis en ervaringen. Hij geeft les op een traditionele doch tegelijkertijd unieke, toegankelijke en innovatieve manier, perfect op maat voor de westerse mentaliteit en omstandigheden.

Dankzij zijn grote vrijgevigheid en zijn interesse in technologie, startte hij in 2014 een livestream-project om gratis lessen aan te bieden op het NgalSo YouTube-kanaal dat inmiddels voorziet in duizenden uren aan onderricht en dat duizenden abonnees heeft.

In hetzelfde jaar begonnen de uitgeverij Lama Gangchen Peace Publications en Publicações Ngalso (de Braziliaanse tak) met het publiceren van transcripties van zijn formele lessen en publieke lezingen wat leidde tot tientallen publicaties in diverse talen waaronder het Nederlands.

Sinds 2018 is Lama Michel Rinpoche de “architect” – verantwoordelijk voor het ontwerp, de bouw en het management van de Tempel van de Hemel op Aarde in het Albagnano Healing and Meditation Centre en de Templo do Grande Amor in Campos do Jordão, Brazilië.

Als een voorbeeldige volgeling in de relatie met zijn Guru, stelt Lama Michel zijn leven in dienst van de NgalSo-centra en de volgelingen. Hij werkt ononderbroken om alle visionaire projecten en initiatieven uit te voeren voor het handhaven en verspreiden van de boeddhistische leerstellingen en de “Cultuur van Vrede” van Lama Gangchen Tulku Rinpoche. Lama Michel Rinpoche deelt zijn ervaring, zijn wijsheid en de diepgaande boeddhistische filosofie op een heldere, toegankelijke en moderne manier, perfect toegespitst op de behoeften van de hedendaagse samenleving.
© 2024 - Lama Gangchen International Global Peace Foundation