Lama Gangchen International Global Peace Foundation NgalSo Ganden Nyengyu Lineage
T.Y.S. Lama Gangchen Rinpoche is de houder van een zeer oude en ononderbroken overleveringslijn van Tantrische meesters die dateert uit de tijd van Boeddha Shakyamuni. Zijn "NgalSo Tantrische Self Healing" is gebaseerd op de leerstellingen van Boeddha en is ontwikkeld en toepasbaar gemaakt voor de moderne mens om hem of haar van dienst te zijn. Op dit moment heeft Lama Gangchen Rinpoche meer dan honderd Innerlijke Vrede Onderwijscentra en NgalSo Self-Healing studiegroepen wereldwijd.

Lama Gangchen Rinpoche werd geboren in het westen van Tibet in 1941. Hij werd al snel herkend en erkend als een geïncarneerde Lama Healer en werd in het Gangchen Choepeling Klooster op vijfjarige leeftijd ceremonieel op de Gangchen-troon geplaatst. Op twaalfjarige leeftijd ontving hij de "Kachen" graad, die meestal na een twintig jaar durende studie wordt verleend. Van zijn dertiende tot zijn achttiende levensjaar studeerde hij geneeskunde, astrologie, meditatie en filosofie aan twee van de belangrijkste kloosteruniversiteiten van Tibet: Sera en Tashi Lhunpo.

Hij studeerde eveneens aan Gangchen Gompa, Tropu Gompa en in het Neytsongklooster. Lama Gangchen was een leerling van een aantal van de belangrijkste Gelugpa Lama’s, bijvoorbeeld ZH Kyabje Trijang Rinpoche. In 1963 ging hij in ballingschap naar India waar hij zijn studies na zeven jaar aan de Varanasi Sanskriet Universiteit in Benares voltooide. In 1970 verwierf hij de Geshe Rigram degree (vergelijkbaar met een Ph.D.) aan de Sera kloosteruniversiteit gelegen in Zuid-India.

Na zijn afstuderen werkte hij als een Lama Healer in de Tibetaanse gemeenschap in Nepal, India en Sikkim, waar hij healingen verrichte, vele mensen genas en daarmee het leven van velen redde. In Sikkim werd hij de privé-arts van de Koninklijke Familie aldaar.

In 1981 bezocht Lama Gangchen voor de eerste keer Europa. In hetzelfde jaar stichtte hij zijn eerste Europese centrum, Karuna Choetsok in Lesbos, Griekenland. Daar heeft hij een Bodhi-boom in de 'Buddha Garden' geplant en geconsacreerd. Deze ceremonie is de eerste van een lange lijn inzegeningen geworden van World Peace Boeddha beelden, thankas en een uitgebreid palet van Boeddha afbeeldingen. Later vestigde hij zich in Italië en is nu Italiaans staatsburger.

Sinds 1982 heeft hij veel gereisd, healingen en onderricht gegeven. Lama Gangchen ging veel studenten en vrienden voor tijdens pelgrimstochten naar een groot aantal belangrijke heilige plaatsen en zeer oude religieuze en spirituele tradities over de gehele wereld. Gedurende vele jaren stimuleert Lama Gangchen de integratie tussen Tibetaanse geneeskunde - een enorme schat voor de mensheid, bij velen nog onbekend - en allopathische geneeskunde in een zeer belangrijk project.

Daarnaast is hij sinds 1995 promotor van het voorstel binnen het Verenigde Naties Spiritueel Forum voor Wereldvrede. Dit voorstel, gedaan door T.Y.S. Lama Gangchen, is een open collectief project om alle religieuze en spirituele stromingen in een volwaardig en gelijkwaardig partnerschap te verenigen met als doel een bijdrage te leveren aan zowel spirituele als ook materiële oplossingen en deze tevens te steunen binnen de bestaande structuur van de Verenigde Naties.

Lama Gangchen Rinpoche heeft in 1992 in Italië de Lama Gangchen World Peace Foundation (LGWPF) opgericht. Dit is een niet-gouvernementele organisatie (NGO) aangesloten bij de VN en sinds 1997 geassocieerd met het Department of Public Information (DPI). In 2008 ontving de LGWPF binnen de VN de speciale ECOSOC status. De LGWPF is actief betrokken bij de ontwikkeling van een "cultuur van vrede" en een beter leven, het bevorderen van wereldvrede door samenwerking in humanitaire en andere projecten zoals gezondheid, onderwijs, milieu, spiritualiteit en bescherming van inheemse culturen en inzet voor vrijwilligerswerk ter ondersteuning van de programma's van de Verenigde Naties om de zelfvoorziening in ontwikkelingslanden te bevorderen.

In Nederland is Lama Gangchen Rinpoche de President van de Lama Gangchen International Global Peace Foundation (LGIGPF) en hij bezoekt Nederland sinds 1987. Hij geeft lezingen over niet-formele educatie, het milieu en het NgalSo Self-Healing onderricht tijdens de jaarlijkse LGIGPF workshops. Hij is een zeer gewaardeerde spreker en geeft workshops tijdens de 'Integrale Psychiatrie Congressen’ in Groningen. Integrale psychiatrie is een wereldwijd groeiende beweging waarbij, kort samengevat, complementaire en alternatieve geneeswijzen (CAG) in de reguliere psychiatrie worden geïntegreerd op basis van wetenschappelijk onderzoek naar veiligheid en effectiviteit. ‘Help in Action - Lama Gangchen Kiurok Tsochun’, afdeling Nederland is door Lama Gangchen opgericht in 1996 om zinvol van dienst te zijn op zowel cultureel gebied als ook binnen het kader van humanitaire hulp ten behoeve van de minder fortuinlijken.

Lama Gangchen Rinpoche is momenteel de Spiritueel Leider van meer dan 100 educatieve centra voor innerlijke- en wereldvrede en NgalSo studiegroepen over de gehele wereld. Lama Gangchen heeft een Hart-zoon, Lama Michel Rinpoche en een Hart-dochter, Lama Caroline. Tezamen zijn zij de Ngalso - Gelug Ganden Nyengyu Lineage - Self-Healing Leraren.


Terug naar alle meesters
© 2019 - Lama Gangchen International Global Peace Foundation